CFR la clasa I

În general, când am un drum mai lung de făcut prin țară, prefer să merg cu trenul. Naibii, mai bine stau comod 10-12 ore și citesc de pe laptop (la fel ca în orice zi normală :)) ) decât să mă enerveze toți idioții la volan.

Vestea proastă este că dacă vreau să stau 12 ore pe laptop trebuie neapărat să am o priză pe lângă mine. Vestea bună este că în ultima vreme majoritatea vagoanelor au și așa ceva!

Acum vreo 2 săptămâni am avut de făcut un astfel de drum. Zic “hai să iau la clasa I – naibii, trebuie să fie condiții mai bune, și pot să stau liniștit și să lucrez.

La dus, totul OK. Vagon măricel, masă de lucru pentru laptop, fără probleme. La întors însă… iaca surpriză – vagonul de clasa I nu avea nici o priză! Nu mai zic că lipsea și masa – dar nu erau prize!!

În schimb prizele existau în vagonul vecin, de clasa a II-a. Cum pentru mine locul de fund este mult mai puțin important decât priza de laptop, mă mut frumos la clasa a II-a…

2015-02-01 10.31.05

(ce vedeți mai sus este temperatura înregistrată de ceasul pus fix lângă mine. Mai frumos este că după vreo 10 minute au venit alți călători la mine – „nu vă supărați, putem să ne mutăm și noi aici, că în vagonul nostru e MULT mai frig?!” 🙂 )

Nu mă pot abține, și dau frumos un mail către CFR, să-i întreb: dacă la clasa I condițiile sunt mai proaste decât la clasa a II-a, și ca urmare sunt obligat să merg la o clasă inferioară, primesc diferența de preț înapoi?

După vreo 2 săptămâni, primesc răspunsul oficial. Pe care îmi permit să vi-l prezint:

In conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Transporturilor nr.153 /03,03,2011 – pentru definirea trenurilor de călători în funcţie de serviciile oferite de operatorii de transport feroviar de călători, la vagoanele de clasa Ia din compunerea trenurilor de rang IR nu este obligatoriu utilarea acestora cu prize de curent 230 V, aceasta fiind opţional.
Condiţiile de călătorie la clasa Ia sunt date de:
• suprafaţa scaunului,
• calitatea materialelor
• distanţele dintre locuri
• climatizare obligatorie
asistenţă şi informare din partea personalului de tren,

În funcţie de acestea, toate obligaţiile asumate de către SNTFC CFR Călători SA privind asigurarea condiţiilor de călătorie la clasa 1, au fost respectate.
Faptul că d-stră aţi călătorit la o clasă inferioară, decât cea pentru care aţi achiziţionat legitimaţia de călătorie, nefiind obligat de alţi factori imputabili companiei noastre, a fost alegerea d-stră.
Ţinând cont de cele arătate considerăm că aţi beneficiat de toate condiţiile oferite de o legitimaţie de transport valabilă la clasa Ia , iar cererea de a se restitui contravaloarea diferenţei dintre clasa Ia şi clasa IIa nu este posibilă.
Vă asigurăm că SNTFC “CFR Călători” SA este deschisă dialogului cu publicul călător şi va lua toate măsurile care se impun pentru realizarea unor condiţii corespunzătoare de siguranţă, confort şi bună servire.

Sublinierea îmi aparține – să înțeleg că la clasa a II-a personalul de tren nu te mai informează? Sau o face mai în scârbă decât la clasa I? 🙂

Oricum, anii 1940 ar fi mândri de condițiile respective 🙂

A, și am mai observat ceva – de la București la Brașov, vagonul de clasa I este absolut plin. Cum mă îndoiesc că există mulți care să dea banii pe clasa I pentru o distanță atât de mică, nu pot decât să presupun că nu se face nici un fel de enforcing pe ce bilet ai și unde stai.

Și atunci vă întreb eu – nu-i prost ăla care dă banii pe clasa I?

Leave a Comment