Andrei.clubcisco.ro…

De ce e down site-ul andrei.clubcisco.ro*? O întrebare pe care probabil și-o pun mulți studenți din AC în acest moment (mai ales că se întâmplă să fie și sesiune 🙂 ). Încerc să răspund la întrebare – cu precizarea că vă pot spune doar ce știu, iar unele din informațiile mele sunt la mâna a doua, și este posibil să nu fie 100% corecte.

( *pentru cei care nu știu site-ul, era un loc în care se puteau găsi o grămadă de cursuri/exerciții/subiecte de la diverse materii din ACS/UPB 🙂 )

Ei bine, în urmă cu câteva zile, cineva din Politehnică a constatat brusc existența site-ului. Și. mai mult, a constatat că este hostat pe un IP aparținând facultății. A urmat un val de proteste din partea corpului profesoral, și nu a durat o oră până când site-ul era blocat/șters.

Voi încerca mai jos să explic de ce consider că reacția (de tip knee-jerk, așa cum ne pricepem noi de obicei să reacționăm) a fost una complet neinspirată.

 • Conținea materiale protejate de drepturi de autor

Posibil. Și da, sunt de acord că acest lucru reprezenta o problemă. Dar soluția ar fi fost reprezentată de contactarea administratorului site-ului, pentru eliminarea punctuală a materialelor cu copyright. Din câte am înțeles de la el (se întâmplă să îl cunosc personal), așa s-a și întâmplat de câteva ori. Și fiecare solicitare de gen a fost rezolvată în sub 24 de ore.

 • Nu s-a cerut acordul autorilor

Din nou de acord. Dar ați încercat vreodată să faceți un lucru „pe cale oficială” într-o instituție mare? Au fost HDD-uri din storage picate luni de zile, și nu s-au luat altele până când nu au început să cadă și serverele. S-a stricat un aer condiționat din camera serverelor acum vreo 6 luni, și nu s-a reparat decât după ce a picat și al doilea, și am stat 2 zile cu echipamentele la 51 de grade (și cu sfincterele strânse, pentru că dacă ar fi picat iar ceva hardware stăteam și eu și Meekuu zile întregi să refacem datele).

În aceste condiții, imaginați-vă ce înseamnă să mergeți pe la toți profesorii cu „dă-mi și mie cursurile, să le urc pe un site public…”. Când unii nu le pun nici măcar pe site-ul de cursuri oficial, intern, al facultății! (nu spun eu asta, au zis-o studenții pe facebook)

 • Existau pe site și subiecte de examene

Da. Dar dacă există cineva care are impresia că problema se rezolvă așa… se înșeală. Problema nu este legată de publicarea subiectelor – ci de acei oameni care dau aceleași subiecte de examen ani la rând.

Există deja o grămadă de site-uri pe care se găsesc astfel de subiecte (exams.ro, derivat.ro, etc). Și înainte să existe ele, existau hârtii trase la xerox. Și dacă se vor închide site-urile, vor exista în continuare liste de discuții, căsuțe de dropbox, și alte soluții.

Nu, oameni buni, nu așa se face! Schimbați subiectele de la an la an! Faceți efortul acesta, și nu va mai fi nici o problemă faptul că „se află” subiectele. Veți putea chiar voi să faceți publice subiectele din anii anteriori, pentru a le oferi studenților cât mai multe exemple care să îi ajute.

 • Strică imaginea universității

Complet fals. Oameni buni, chiar nu realizează nimeni faptul că acel site a fost o reclamă incredibilă pentru UPB? Și realizată gratis!

Hai să luăm un exemplu foarte cunoscut. Și de data aceasta mă ajută comentariile de pe facebook, unde apare o afirmație… interesantă 🙂 : „Eu nu am vazut cursurile de la MIT pe un site al unui fost/actual student si nici nu cred ca s-ar discuta asa ceva”. Ei bine, de ce oare? Pentru că MIT are ceea ce se cheamă OCW – OpenCourseWare. Pentru că deja așa ceva a devenit normalitatea la o facultate din mileniul 3. Pentru că a avea cursurile tale pe un site public, cu sursa clar identificată, este un lucru care atrage potențiali studenți!

Dacă veți da o căutare pe Google după MIT, primele 2 sugestii vor fi „MIT opencourseware” și „MIT admissions”. Cel puțin la mine așa apar.

Ei bine, așa s-a întâmplat și în cazul nostru. Am avut ocazia să discut cu autorul site-ului, și am aflat că a fost contactat de mai multe ori de către potențiali studenți la ACS, atrași de materiile studiate aici. Materii pe care le găsiseră pe site.

 • Este (era) hostat în UPB

Da. Pentru că autorul a fost vreme de mai mulți ani asistent în UPB, și instructor la Academia Cisco. Motiv pentru care a avut acces la o mașină virtuală sub domeniul clubcisco.ro.

Găzduirea site-ului în altă parte ar fi însemnat bani. Și nu puțini, ținând cont de cât trafic avea serverul (mai ales în sesiune). În condițiile în care niciodată nu s-a pus problema obținerii de beneficii materiale de pe urma site-ului, plata găzduirii ar fi fost o problemă semnificativă.

 • Așa ceva trebuia făcut de către universitate/facultate

100% adevărat. Dar pentru asta trebuia depus un efort. Pe care nu l-a depus nimeni.

Nu neg – și când eram eu student existau unele materii la care toate materialele necesare erau prezente online. Chiar cu mult timp înainte de apariția moodle-ului ca soluție centralizată. Dar aceste site-uri erau excepția. Pentru fiecare materie exista un alt site, de obicei cu nume obscure de tip xxx.xx.xx.ro/~nume . Nimic centralizat, nici o posibilitate de a găsi ușor informația.

Acum câțiva ani a fost făcut un pas important înainte, prin introducerea platformei Moodle. Dar în condițiile în care unii profesori nu pot fi convinși să pună cursurile nici măcar pe acest site intern, va mai dura foarte mulți ani până când vor fi convinși să dea cursurile pe un site public

 • Autorul a profitat de pe urma muncii altora

Sunt curios ce înseamnă în context „profit”. Efortul de a pune la un loc și de a organiza toate informațiile a fost unul semnificativ, realizat doar din dorința de a-i ajuta pe alții. Fără nici un fel de beneficii financiare pentru autor.

 • Există soluții alternative – ocw.cs.pub.ro, sau elf.cs.pub.ro.

Da. Din păcate, simplul fapt că sunt două este o problemă. Și faptul că pe ele nu sunt ținute decât câteva cursuri nu ajută. Ne întoarcem din nou la situația de mai sus, în care sunt 3-4 oameni care publică informațiile respective, și 50 care nu vor.

În plus, ocw este o inițiativă foarte recentă, în timp ce andrei.clubcisco există de foarte mulți ani.

 • De ce nu facem un subdomeniu acs?

Aici vine cireașa de pe tort. Pentru că ideea nu este rea (vedeți mai sus), dar modul în care a fost propusă este unul foarte neinspirat.

Haideți să recapitulăm ce s-a intâmplat până acum…

Pasul 1: un om muncește ani de zile să adune materialele respective. Nu are nimic de câștigat din asta, o face din pasiune, și pentru a îi ajuta pe alți (viitori) colegi

Pasul 2: toată lumea are de câștigat de pe urma site-ului. Studenții au un loc în care pot găsi materialele de care au nevoie ca să învețe, facultatea beneficiază de o reclamă gratuită.

Pasul 2: după câțiva ani, facultatea se prinde. Și vine rapid cu un mare șut în dos, ștergând site-ul.

Pasul 3 (țineți-vă bine, că e genial!): Aflăm de la un autor anonim că „Am incercat sa vorbesc cu Andrei despre posibilitatea ca facultatea sa preia materialele adunate de el de-a lungul timpului pentru a fi publicate pe un subdomeniu oficial al facultatii care sa functioneze recunoscut de catre facultate si organizat/intretinut de catre studenti”.

N-ați înțeles? Vă traduc eu – pasul 3 este un „acu’ dă-ne nouă tot ce-ai adunat, și ne ocupăm noi mai departe!” 🙂

Păi bine, oameni buni – voi aveți impresia că așa se face? Veniți cu paru’ și spuneți „dă-ne”?? Dacă voiați într-adevăr să rezolvați problema, îl contactați pe om (nu de alta, da’ adresa era listată MARE pe site!), și îi propuneați o soluție reciproc avantajoasă. Cu accent pe reciproc! Nu de alta, da’ asta cu „dă-ne” sună cam ca relațiile noastre de vecinătate și bună prietenie cu poporul sovietic. Știți voi care, alea în care noi le dădeam grâul și ei la schimb ne luau femeile și porumbul!

Concluzia mea este de fapt… cea cu care am început. Soluția nu era „dă-i în cap cât mai iute”. O soluție adevărată ar fi început cu „hmmm… omul ăsta a făcut ceva ce noi până acum nu am reușit”. Și ar fi continuat cu „hai să găsim o soluție pentru a face și noi același lucru”.

Observați vă rog că am evitat să mă leg foarte mult de problema drepturilor de autor. Nu sunt avocat, nu știu dacă site-ul respectiv era sau nu legal. În schimb, din punct de vedere moral, am mari probleme în a vedea diferența dintre „dau cursurile mele unui student din anii mai mici ca să le tragă la xerox” și „le pun pe un site, ca să le aibă mai mulți studenți din anii mai mici”.

Și mai pot să spun altceva – dacă eu, ca profesor/asistent/instructor, le spun ceva studenților, în general mă aștept ca ei să țină minte ce le-am zis, și să dea mai departe. Dacă nu îmi doresc acest lucru, înseamnă că am greșit undeva…

Dacă vreți să citiți mai multe, aveți o reacție aici, și o reacție la reacție aici, și un comentariu la Meekuu. Bineînțeles, merită citite și comentariile de pe facebook 😀

2 Comments »

 1. anonim Said,

  May 26, 2013 @ 21:38

  Anonimul este Traian Rebedea.

 2. nexus Said,

  May 27, 2013 @ 19:09

  “Marii profesori universitari” (in majoritatea lor pentru ca sunt si unii dedicati profesiei de cadru didactic) se intalnesc cu inovatia. Si ii trag una de nu se vede… Cam asa se poate rezuma evenimentul.
  Oamenii nu isi mai vindeau cartile, culegerile, culegerile etc. si au gasit solutia.

  P.S.: Rar am vazut asa mare ofensa – cum sa fac subiecte NOI in FIECARE AN? Este imposibil… Au la dispozitie pentru asta “numai” un an. Cand sa faca ei asa ceva? Doar nu s-au bagat profesori universitari pentru a munci si/sau a-i invata pe altii.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment