Intre stiinta si pseudostiinta

De obicei nu mă uit la televizor. Și cu atât mai puțin pe posturile Digi (am eu un dinte împotriva lor de când a scos RDS-ul Discovery-urile din grilă 😛 ). Recunosc totuși că în seara aceasta am prins un documentar interesant (The Cell, BBC). Un documentar bine realizat, cu multe informații și niște animații absolut geniale.

Dar nu documentarul este cel care m-a făcut să revin pe blog după atâtea luni. Mult mai… „interesant” a fost ce a urmat – un talk-show pe subiectul documentarului, cu Mironov și un domn (Restian pe numele lui) – „profesor, membru al Academiei de Științe Medicale”.

Ei bine, am ciulit urechile atunci când domnul respectiv a început să spună niște lucruri (am încercat să notez citatele cât mai exact):

„tubulina poate fi in superpozitie – unda si corpuscul, unda si corpuscul, a fi sau a nu fi, cum zice Hamlet – si iau nastere diverse lucruri, printre care si constiința”

“celulele, la o dilutie care nu mai continea molecule de antigen, au secretat anticorpi. [ Ref: Benveniste ]. Cum au facut? Acolo s-au transmis niste date, pe structura apei, care are si ea o memorie. Acum, Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel, susține aceste idei”

Cum eu unul sunt mai sceptic din fire, m-am apucat de citit. Haideți să vedem ce am găsit:

 • “The phenomenon described is not reproducible in the ordinary meaning of that word. We conclude that there is no substantial basis for the claim […] and that the hypothesis that water can be imprinted with the memory of past solutes is as unnecessary as it is fanciful” (ref)
 • “In any event, the results were never unambiguously repeated by others” (ref)
 • “If water did have a memory, it would be an example of a Nobel prize winning concept, as it would violate current thermodynamic concepts.” (ref)
 • “The concept is not consistent with accepted scientific laws and is not accepted by the scientific community.”(ref)
 • “Montagnier used a crude signal detection device hooked up to a computer and generated worthless noise-ridden results. His studies proved nothing (and, not surprisingly, have not been replicated)” (ref)

[ Edit: încă una, de la Meekuu: http://arstechnica.com/science/2013/04/the-pseudoscience-behind-homeopathy/ 🙂 ]
Bun. Acum am o rugăminte pentru cititorii mei (oameni inteligenți) – dacă știți vreun studiu științific (corect, repetabil, și replicat independent)  care să  susțină ce spune acest domn, dați-mi vă rog un mesaj cu un link (sau orice fel de referință).

Pentru că alternativa este următoarea: un om prezentat ca o somitate științifică, într-o emisiune științifică, prezintă ca fapte demonstrate științific niște ipoteze personale. Variantă care pe mine personal mă sperie…

2 Comments »

 1. Life Tester Said,

  April 6, 2013 @ 6:34

  evident apa are memorie: “be like water” (Bruce Lee B-)

 2. nexus Said,

  April 6, 2013 @ 16:16

  @complet off-topic
  Deci sa avem grija cu apa: daca are memorie si a fost bauta de Bruce Lee… ne poate rupe in bataie. :))

  @on-topic
  Daca apa ar avea memorie, nu ar mai fi apa (ar avea ceva “aditivi”) sau ar fi fost de mult folosita ca mediu de stocare in industria IT. Pe ce sa se “stabileasca memoria”? Pe atomi de hidrogen si oxigen sau (ca tot unitar) pe molecule H2O (“codoiul” cum spunea o “mare academiciana de renune mondial”)? Celule noi s-ar forma datorita prezentei de ADN/ARN sau a unor elemente similare. Chiar daca ai putea “coda” informatia pe atomi/molecule (intr-un sistem simplu, binar), ar trebui sa ai un sistem de interpretare – ceea ce nu se gaseste in natura.

  Ideea imi aminteste de episodul din Fringe cand un profesor facea din osmiu o substanta care duce la anularea fortei de atractie gravitationala. Amuzant, dar SF…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment