Steam vs RO

… sau “cum e când faci parte din lumea a treia”.

Mi se întâmplă (rar, e adevărat, dar se întâmplă) să găsesc câte un joc de PC pe care chiar aș da banii. Anul acesta, jocul respectiv era „Batman – Arkham City”.

Release date-ul (amânat de pe 15 nov) era pe 25. Aveam Batman Arkham Asylum de pe Steam (ca promoție venită cu o placă video nVidia*), ca urmare aveam și un 20% reducere. Îl găsesc când era în pre-release, dar zic „nu-l cumpăr, că n-are rost să dau banii dinainte. Îl cumpăr când iese”.

Vine ziua de 25 nov. Intru pe Steam. „Poof!”! Batman dispăruse! Caut, sap, încerc de pe alt PC, încerc direct pe site – nimic. Pentru ca după aceea să aflu că „în anumite regiuni” nu va fi disponibil pe Steam la data lansării. În UE data lansării era cea de mai sus. În România… nici măcar acum nu am reușit să aflu când va apărea! (la o lună după lansare, încă nu este listat pe Steam)

Și mai distractiv a fost pentru cei care au apucat să îl plătească în pre-release, și după aceea s-au trezit cu el lipsă. Contactează Steam, convinge-i să facă unlock pe joc special pentru ei… până la urmă au reușit, dar cu distracție adițională.

Eu unul… l-am luat de pe ‘Net. L-am jucat. L-am terminat. Mi-a plăcut, dar parcă nu la fel de mult ca Batman-AA (singurul joc din viața mea la care am stat să fac toate achievement-urile :)) ). Și chiar crede cineva că o să mai pot fi convins să scot bani din buzunar ca să îl plătesc când s-o îndura Valve să-l aducă și pe la noi? Vorba aia – „Dumnezeu mi-e martor că am vrut să mănânc pește”…

[ Și înainte să comentați că „puteam să-l iau pe DVD, de la magazin” – deja urăsc varianta respectivă. Problema mea principală cu jocurile de console este tocmai că nu am o variantă de distribuție electronică/backup. Ca urmare, când am reușit să pierd DVD-ul unui joc, m-am trezit că… nu mai pot juca. Noroc că având consola modată am putut să descarc o copie de pe Internet și să o folosesc.

Sincer, mi se pare undeva între tragic și ilar faptul că dacă iei jocurile piratate nu ai nici un fel de probleme, în timp ce dacă le iei originale te trezești de multe ori că nu le poți folosi. ]

[ Edit – acum Steam are o tombolă de sărbători. Rezultat – nu pot descărca un joc cumpărat, original. „The servers are overloaded”. Ca urmare, mă văd nevoit ca din nou să mă întorc la colecția de jocuri „gri”… ]

3 Comments »

 1. nexus Said,

  December 26, 2011 @ 9:58

  Ce poate fi mai frumos decat sa dai banii pe un jos si pe urma sa astepti pana “fac fata” serverele producatorului? Asta in timp ce jocul poate fi “descarcat si jucat din alta parte”. Creaza o “vaga” impresie ca, desi ai cumparat ceva, mai degraba ti-ai “luat” ceva…

 2. Sergiu Said,

  December 26, 2011 @ 17:20

  Problemele de genul “nu e disponibil in zona x” sunt de la publisher, nu au nici o legatura cu Steam.

  Oricum Steam ca serviciu e super ok. Preturile (mai ales la oferta) sunt super decente (tocmai am luat ieri Batman AA Goty cu 5 euro) si suportul e super ok. Probleme au mai fost zilele astea dar nu a fost nimic care sa nu se rezolve prin a incerca mai tarziu . E mult mai convenabil ca alternativele gri pt ca viteza de download e la fel de buna si stii ca poti oricand sa iti tragi jocurile iar / pe alt calculator.

 3. bogd Said,

  December 28, 2011 @ 12:57

  1. Nu am nimic cu Steam (sau cu Valve). După cum spuneam, mi se pare genială ideea din spatele Steam (ai jocurile tale disponibile oricand, oriunde), și dacă am de ales prefer să cumpăr jocurile de pe Steam decât din altă parte (vezi și discuția despre jocurile de console din post-ul meu).

  Ce încercam să spun era altceva – că este absolut frustrant ca un joc piratat să meargă mai bine decât unul original. Sau să poți juca un joc piratat, dar să nu poți da banii pe el nici dacă vrei. Și în final, toată lumea are de pierdut.

  Știu că decizia cu „nu ți-l dăm ție, na!” nu aparține Valve/Steam. Dar asta nu o face mai puțin idioată.

  2. De acord cu restul comentariului lui Sergiu. Cu o mică precizare – în perioada actuală, viteza de download nu este deloc „la fel de bună”. Pe Steam am avut momente de 300-400Kbps și întreruperi frecvente ale download-ului. În timp ce alte sisteme de distribuție electronică de conținut (cu nume care se termină în „rrent” 😛 ) au viteze de ordinul zecilor de Mbps. Deh, în varianta b, cu cât descarcă mai mulți oameni, cu atât crește viteza 🙂

  Dar am început să compar mere cu pere (un sistem centralizat și legal, într-o perioadă de încărcare foarte mare, vs unul distribuit și „gri”), așa că mă voi opri aici.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment