Cisco, RDS si IPv6

Dacă tot se termină adresele IPv4 și RDS a început să ofere adrese IPv6, mi-am luat inima în dinți și am zis „hai să încerc și eu, măcar să văd dacă merge”.

Setup-ul folosit? Foarte simplu – una bucată router Cisco 881W, plus una conexiune RDS fiber-link.

Etapa 1 – citirea documentației.

Aflu că trebuie să activez serviciul online la RDS – nu-i problemă, 2 click-uri și se rezolvă.

După ce îl activez, aflu că „tot ce trebuie să faceţi în acest moment pentru a începe testele este să adăugaţi cuvântul “ipv6test” (case sensitive) în câmpul “Service Name” al clientului PPPoE”.

Pare simplu, numai că… oricât sap prin documentația Cisco, nu reușesc deloc să găsesc cum se setează „Service Name”. Sau, mai exact, găsesc doar cum se folosește el pe partea server-side, nu și cum (sau dacă) l-aș putea seta eu ca și client.

Noroc că dau pe net peste techtorials.ro . Unde Liviu listează exact configurațiile necesare. Profit de ocazie pentru a-i mulțumi încă o dată! 🙂

Etapa 2 – configurația propriu-zisă.

În cazul meu, interfața externă (PPPoE) este Dialer1 (peste interfața fizică FastEthernet4), iar interfața internă (spre LAN) este VLAN1. Configurația de adăugat arată cam așa:

ipv6 unicast-routing
ipv6 cef

ipv6 route ::/0 Dialer1 FE80::1

interface FastEthernet4
pppoe enable
pppoe-client dial-pool-number 1 service-name “ipv6test”

interface Dialer1
ipv6 enable
ipv6 address dhcp
ipv6 dhcp client pd PD_PREFIX

interface Vlan1
ipv6 address PD_PREFIX ::C:15C0/64
ipv6 enable

Pare simplu… n-ar trebui să îmi ia mai mult de 10 minute să îl configurez…

Etapa 3 – versiuni și licențe.

Începe distracția – constat că sunt comenzi care nu sunt acceptate. De exemplu “ipv6 address dhcp”, sau “ipv6 client dhcp pd”.

Bănuiesc inițial o problemă de versiune IOS, așa că fac un upgrade. Din păcate, nu ajută – se pare că un simplu feature de CLIENT DHCP este considerat de Cisco „advanced IP feature”. Ceea ce înseamnă că am nevoie de licență separată (Advanced IP Services) pentru a realiza configurația. Mă văd nevoit să amân testul până când reușesc să instalez licența.

Etapa 4 – descoperirea bug-urilor…

Am licența, configurez router-ul, și… încep să găsesc bug-uri. Mai exact:

 • pe IOS 15.x ( testat pe 15.1(3)T1 și 15.2(1)T1 ) , Prefix Delegation nu funcționează deloc. Văd cum se primește prefixul prin DHCP pe interfața externă, variabila PD_PREFIX e populata corect, dar prefixul nu apare și pe interfața internă. Apar în schimb o serie de erori destul de urâte – %SYS-2-BADPOOL si %ALIGN-3-SPURIOUS (erori de alocare/acces la memorie)
 • pe IOS 12.4(22)T Prefix Delegation funcționează corect, dar nu este suportată comanda „ipv6 address dhcp” (da, suportă Prefix Delegation via DHCPv6, dar nu știe să ia și adresă prin DHCPv6! Nu mă întrebați cum…). Am reușit însă să îl conving să își ia adresă prin autoconfig ( „ipv6 address autoconfig default” pe interfața externă ).
 • IOS 12.4(24)T5 a fost singurul IOS dintre cele testate care a mers OK. Și pare să meargă în continuare.

Per total, mi se pare îngrijorător faptul că tocmai codul recent din 15.x este cel cu probleme. Lucru care mă face să îmi fie un pic teamă de momentul în care vom fi nevoiți să trecem la IPv6 în producție…

4 Comments »

 1. Liviu Said,

  November 15, 2011 @ 23:14

  Bogd, observatiile tale de pe techtorials.ro au fost de asemenea foarte pertinente si cu siguranta au ajutat si pe altii. iti multumesc si eu.

 2. Jay Said,

  December 10, 2011 @ 4:27

  ::C:15C0/64 … i see what you did there 🙂
  de unde ai luat licenta de advipservices (si cu cat)?

 3. bogd Said,

  December 10, 2011 @ 11:30

  Am norocul să lucrez pentru un partener Cisco 🙂 . Și din fericire licența pentru 8xx nu e foarte scumpă (100 și un pic de USD).

 4. enzo Said,

  January 20, 2012 @ 12:00

  Hm… ma gandesc sa incerc si eu serviciul asta pe Mikrotik’u meu.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment