Fii european!

… sau „Constatarea amiabilă de accident. Idee europeană, implementare românească”

Săptămâna trecută, într-o dimineață (devreme) mă sună un vecin. Mă trezesc din somn (înjurând ușurel printre dinți), și răspund. Și aud „vino jos, că ți-a lovit unu’ mașina!”. Ocazie cu care mă trezesc brusc și complet.

Cobor, și văd situația – mașina mea (parcată cuminte pe locul ei) fusese agățată de alt guzgan, care încercase să intre pe locul de alături. Estimând greșit lungimea (sau lățimea? 😛 ) mașinii lui, reușise să ia și o parte din vopseaua de pe bara mea.

Vorbesc cu omul (care și-a recunoscut vina de la bun început). Aflu că amândoi avem asigurare (inclusiv CASCO), și decidem să facem constatare amiabilă. Și el să repare mașina pe CASCO, eu pe RCA-ul lui. Plecăm fiecare la muncă, urmând să ne întâlnim seara ca să completăm actele.

Așa facem. Mai mult, omul vine și cu copie după RCA-ul lui – „Mi-au zis ai mei de la asigurări că ai nevoie și de asta”! Scrie frumos pe copie „Sunt de acord să folosească RCA”, și semnează. Mă bucur – „uite că se poate și la noi să se rezolve problemele civilizat!”. Și plec.

A doua zi, mă duc la asigurări (asigurările lui – în cazul de față, ASIBAN ). Unde bucuria mi se termină brusc. Individul de acolo vede formularul de constatare amiabilă. Vede copia după RCA cu acordul proprietarului (și se vede că nu îi convine că o am și pe asta!). Dar găsește un alt motiv – „aaaa, nu se poate – vă trebuie și copie după talonul lui!”.

Îl înjur în gând, îmi bag piciorul și plec. Si până la urmă am reparat mașina pe banii mei, că nu era nimic major. Dar rămân cu o amintire neplăcută – uite cum era cât pe ce să fim și noi civilizați…

1 Comment »

  1. nexus Said,

    November 5, 2009 @ 19:34

    Si in cazul in care era si copie dupa talon, nu era omul, iar daca era SI omul sigur mai lipsea ceva…
    Cat timp nu e clar determinata prin lege procedura (alaturi de diverse masuri menite sa “convinga” asiguratorul sa nu se tina de tampenii)… degeaba.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment