Porumbelul african si porumbelul romanesc

Un porumbel african a avut o misiune nobilă: trimis să demonstreze că Internetul lor merge prost, a reușit acest lucru. Știrea a apărut prin mai multe locuri, inclusiv aici și aici.

Știrea a fost preluată și de presa de la noi, care reușește să scape „porumbelul românesc”: „O companie de tehnologie IT, din Africa de Sud, a început să folosească porumbei pentru a transmite date, pentru că păsările sunt mai rapide” (da, citatul este FIX așa cum a apărut în „presă”!!)

Parcă văd cum șefii de la marii ISP-uri de pe la noi își convoacă subalternii: „Uite, băi, ăia au reușit să facă treaba asta cu porumbei!! Noi de ce n-o facem tot așa, că uite, e mai ieftin și mai rapid?!”

Mare dreptate avea Meekuu atunci când vorbea de „strânsa legătură” dintre jurnaliștii noștri și mediul IT…

O companie de tehnologie IT, din Africa de Sud, a început să folosească porumbei pentru a transmite date, pentru că păsările sunt mai rapide

4 Comments »

 1. nexus Said,

  September 14, 2009 @ 6:16

  Ironic oare ca “marilor nostri jurnalisti” (amatori) le-a scapat COMPLET ironia articolului initial? Chiar in halul asta de confuz sa fii?

 2. CristiG Said,

  September 14, 2009 @ 15:59

  Nu am vazut nici o mentiune despre cat de mult au vrut oamenii sa transmita dintr-o parte in alta. Puteam sa calculam cam care ar fi fost viteza medie de transfer.

  Sa zicem ca au folosit un stick de 1 GB. Ai nevoie cam de 1 ora si 30 min ca sa transferi 1 GB de date pe o conexiune T1, comparabil cu 1 ora si 8 min cat a avut nevoie porumbelul. Daca insa folosesti un stick de 8 GB, dureaza aproape 2 ore la o viteza de 10 Mbps, cam de doua ori mai mult decat porumbelul. In ultimul caz, am putea spune ca am reusit sa transferam datele mai repede cu “avian carrier”, insa nu poti spune ca o conexiune de 10 Mbps e chiar lenta. Eu zica ca e publicity stunt 🙂

 3. bogd Said,

  September 14, 2009 @ 20:47

  Nu mai știu unde am văzut (probabil aici 😛 ), dar planificaseră să transmită 4GB de date. Ceea ce înseamnă 7.84Mbps pentru porumbel.

  În schimb, conexiunea „normală” a transmis 4% din date în peste 2 ore. Adică 1.28Gb în 120 minute. Adică 177.7 Kbps. Ceea ce este un pic mai mult decât un amărât de modem (56KBps 😛 ) !

  Da, este „publicity stunt”. Naibii, de asta mă legam și eu – de faptul că experimentul dorea doar să arate calitatea proastă a legăturilor (nuanță care le-a scăpat COMPLET „jurnaliștilor” noștri 🙂 ). Dar trebuie să recunoști că demonstrația a reușit foarte bine!

  [ Ca o paranteză, parcă am auzit același lucru și de la oameni care au fost pe acolo – conexiunile la Internet din Africa de Sud sunt foarte lente, și incredibil de scumpe. ]

 4. UberGeek » Jurnalism Said,

  October 6, 2009 @ 9:54

  […] a doua oară sunt uimit de profesionalismul și grija cu care jurnaliștii noștri verifică informațiile […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment