UPB, Romania

Ați observat probabil că serverul a fost down aproape o săptămână. Nimic nou, nimic surprinzător, ați zice – se mai întâmplă și la case mai mari. Da, dar stați să vedeți ce interesant e când se întâmplă în Politehnică…

Săptămâna trecută (joi, când ploua torențial) mă sună Meekuu. Care avea clasă în Poli, și observase cum au picat pe rând calculatoarele din sală. Am tras amândoi concluzia „e de la ploaie”. El a plecat acasă, studenții lui au fost fericiți că au scăpat mai devreme, și eu m-am bucurat că au scăpat serverele (aflate fix lângă sala de clasă).

Luni se elucidează misterul – curentul picase pentru că… (drum roll, please) se furaseră cablurile de cupru! Moment în care m-am bucurat enorm că avem sistem de securitate și camere de luat vederi (pe camere nu s-a văzut ABSOLUT nimic). Și că datorită noilor „măsuri de securitate” eu nu pot intra sau ieși cu mașina din Poli când vin noaptea în weekend pentru că a căzut un server. Dar băieții cu cuprul au putut să vină, să intre FIX pe lângă portar, și să plece fără nici un fel de probleme.

Vine poliția, vine laboratorul criminalistic, se agită lumea un pic… până seara, se face liniște. Și până a doua zi dimineață, rămânem fără curent și în camera serverelor ( probabil peste noapte au venit băieții din nou, să termine treaba 😛 ). Ocazie cu care o parte semnificativa din Poli rămâne complet fără Internet. Și fără servicii (inclusiv mail).

Ce puteam să facem? Am profitat de downtime-ul forțat pentru a face o operațiune planificată de mult timp – reorganizarea „data-center-ului” nostru. Asta însemnând: scos servere, scos echipamente de rețea, înlocuit rack-uri, remufat cabluri, etc.

Toate astea pică fix în perioada în care ne bucuram și noi că au sosit prima parte din echipamentele de laborator pentru CCIE. Chestie care presupunea deja un program de muncă în Poli de 12h/zi. Adăugați munca depusă pentru reorganizarea serverelor, și vă veți da seama cam ce săptămână distractivă a fost.

Și încă nu s-a terminat – acum avem de bine de rău curent, și câteva servere „mission-critical” sunt up (printre ele s-a strecurat și ubergeek 😛 ). Dar încă mai sunt o grămadă de servere care încă stau pe holuri sau prin alte săli. Și unele sunt destul de importante… (cine are teme de trimis la SO știe la ce mă refer 🙂 ).

4 Comments »

 1. Horatius Said,

  August 14, 2009 @ 23:42

  Pai de la Meeku stiam de nebunie.Bine ca ati reusit si treaba cu reorganizarea. Banuiesc ca de la politie n-au venit vesti legate de furt…

 2. miChou Said,

  August 15, 2009 @ 15:23

  ei şi tu.. ce veşti vroiai să vină? misiune îndeplinită, şpagă luată, keep going boys, you did a good job? 😐

 3. Big Lazy Sysadmin » UPB, fala țării noastre e Said,

  August 17, 2009 @ 0:03

  […] într-o singură zi ci s-au tot plimbat pe acolo stricând și furând în liniște. După cum observa și Bogdan, toate astea în timp ce oamenii care au treabă cu munca cinstită sunt ținuți pe la […]

 4. De ce trebuie să fim profesioniști | AlexJ Said,

  August 19, 2009 @ 18:11

  […] începe în Politehnică, cu o serie de evenimente nefericite legate de infrastructură (links [1], […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment