Seagate.com vs Sigmanet.ro

Ce legătură au cele 2 firme de mai sus? Nici una – în afară de faptul că ambele mi-au făcut niște surprize neplăcute în ultima vreme…

Să începem cu începutul – acum câteva luni am cumpărat 2 HDD-uri Seagate 7200.11 de 1TB. Pentru ca imediat după ce le-am cumpărat să aflu că au o problemă de firmware, și… dispar brusc (nu mai sunt recunoscute de BIOS). Mă agit un pic, dar reușesc să găsesc un update de firmware, și îl aplic cu succes înainte să am probleme. (povestea cu discurile respective e mai lungă – Seagate a promis servicii de recuperare a datelor care nu au fost oferite niciodată, a scos un update care brick-uia HDD-uri și array-uri RAID la grămadă, etc. Din fericire, eu am intrat în scenă mai târziu, când ieșise în sfârșit un firmware stabil).

Ce uitasem eu? Că mai am 2 HDD-uri Seagate în calculator. Care, deși mai mici și cumpărate cu peste 1 an înainte, erau din aceeași serie. Și (așa cum urma să aflu) sufereau de aceeași problemă.

Am aflat acest lucru pe propria piele, când (câteva luni mai târziu) unul din HDD-uri nu a mai fost văzut după un reboot. Deloc. Luând cu el și 1TB de date, pentru că făcea parte dintr-un RAID0 (OK, nu erau date importante, dar tot e neplăcut să pierzi 1TB de por^H^H^H filme, soft, cărți, etc…).

Recunosc simptomele, și mă apuc să verific dacă seria respectivă suferă de problema menționată mai sus. Deloc surprinzător, așa este. Îmi trag o serie de palme (mental 😛 ), și mă apuc de căutat garanția. Moment în care mai am o surpriză neplăcută – este de la 24PC ( dacă nu știți la ce mă refer, e acea firmă care la începutul anului și-a băgat picioarele în clienți și în garanții și s-a făcut nevăzută ).

Totuși, în lungul thread despre 24PC apare o rază de lumină – Sigmanet se oferă să preia garanțiile de la 24PC. Zic (naiv!) „uite că se poate și la noi”, și plec cu HDD-ul în pungă către ei.

Prima surpriză mai neplăcută – n-am reușit de nici o culoare să-i explic celui de la Sigmanet că datele sunt încă pe HDD, și poate ar putea fi recuperate. Răspunsul a fost doar „păi atunci de ce nu le recuperați?”. La care n-am putut să nu-l întreb – „dacă mă bag eu cu șurubelnița-n el, mi-l mai luați în garanție?”. Discuția se oprește aici, și HDD-ul rămâne la ei, urmând ca eu să aștept un semn.

Trec 2 săptămâni, și nu mai aud nimic de la ei. Între timp, formatez al doilea HDD din RAID, ca să instalez pe el un SO (nu puteam să stau fără PC, și nici bani de alt HDD n-aveam în perioada respectivă). Până la urmă, nu mai rezist, și sun la ei. Aflu că „nu avem ce să-i facem, veniți să-l luați înapoi”, și că „aaa, e la noi, urma să vă sunăm astăzi” (ce-am nimerit eu după 2 săptămâni FIX ziua în care voiau ei să mă sune…).

Iau HDD-ul înapoi, și îl aduc acasă. Unde îl pun în vitrină, pe post de bibelou, în așteptarea unor vremuri mai bune (în care să am timp să mă ocup de el).

Ei bine, astăzi (la ceva luni bune după evenimentele de mai sus) am dat iar peste el, și n-am mai rezistat. Am profitat de faptul că este vacanță și am ceva mai mult timp liber, și mi-am înfipt ghearele în el. Cu instrucțiunile de aici (sau aici), un letcon, o șurubelniță luată din piață, 4 fire și un MAX232 (trăiască PM, că din cauza materiei ăsteia aveam gândacul pe placă 😛 ), am reușit să recuperez HDD-ul. Cu TOATE datele de pe el. Ocazie cu care mi-am mai tras o serie de palme virtuale, pentru că formatasem al doilea HDD 😛

În concluzie:

 • eu unul nu mai cumpăr Seagate mult timp de-acum înainte. Și chiar îmi pare rău, pentru că mulți ani am fost client fidel, și am multe HDD-uri Seagate care s-au comportat exemplar ani de zile. Bine ziceau cei de la The Inquirer – „good names are built over years and shattered in seconds”…
 • de azi înainte nu mai cred promisiunile firmelor de la noi. Pentru că de la „preluăm noi garanțiile” până la „n-avem ce-i face” e cale lungă. Mai ales în condițiile în care defectul este recunoscut oficial de producător, la fel ca și garanția echipamentului (o căutare după seria HDD-ului pe site-ul Seagate spune ”In Warranty: This drive is covered by a Seagate warranty. It may be returned for exchange.” ).

Sunt chiar curios – e cineva pe aici care să fi trimis la Sigmanet un produs defect achiziționat din altă parte, și problema să fi fost rezolvată? Pentru că vreau să știu dacă am fost eu ghinionist, sau toată povestea a fost doar o găselniță de marketing…

7 Comments »

 1. Life Tester Said,

  August 15, 2009 @ 19:17

  merci de sfat, chiar ma batea gandul sa iau vreo 2 seagate-uri lowpower :-/

  in alta ordine de idei, BuffaloTech suX big time.
  I’m not going to buy any of their crap ever again (will post someday about it/why)

 2. mariuz Said,

  August 20, 2009 @ 10:07

  Tare sa faci telnet pe hardisk , pacat ca nu are ssh pe el 😛

 3. mariuz Said,

  August 20, 2009 @ 10:10

  toate brandurile de hardiskuri au probleme , nu cred ca am vazut vreo unul care sa nu crape in vre-un fel sau altul , la fel si cu placile de baza , credeam ca asus e un nume bun pana am dat si eu de o placa cu performante mai slabe (mai lenta decat in asrock)

 4. bogd Said,

  August 20, 2009 @ 10:18

  @mariuz – de fapt nu e chiar telnet. Este comunicație serială asincronă (cu adaptare de niveluri logice). Dar într-adevăr, este foarte tare ce poate să facă electronica de pe HDD 😀

 5. UberGeek » Intre Intel si eMag Said,

  August 21, 2009 @ 17:23

  […] știu cum, dar în ultima vreme sunt din ce în ce mai des prins între incompetența problemele unor producători de componente și indiferența magazinelor […]

 6. Adriano Said,

  November 8, 2009 @ 11:21

  Si eu am un hd extern seagate cumparat in italia 1 TB a mers la inceput pe urma figuri cand mergea cand nu, acum nu mai merge deloc si am inauntru peste 600 gb, lam dus sal trimit in asistenta a intrebat ce produs pe urma a zis cas in tranzit, sa incerc dupa o luna…..acum incerc sal duc la reparat cine stie scoate un zgomot ciudat…..o fi aceiasi chestie cu asistenta????

 7. ghimpe Said,

  July 8, 2010 @ 10:45

  bogd am nevoie de ajutorul tau…daca intri si poti ajutama…aceiasi problema la un hdd segate 7200.11 .tks.. id :tavysoft2000

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment