Cu datele-n nori

Citeam un articol despre un sistem care permite datelor trimise electronic să „dispară” (sau, mai degrabă, să devină inaccesibile) după o perioadă de timp.

Sistemul pare chiar interesant (citiți pagina oficială a lui pentru detalii – practic cheia de criptare este sparta in multe bucati, si trimisă într-un sistem P2P. Unde… dispare în timp 🙂 ). Sau, pentru și mai multe detalii, citiți direct documentul tehnic [PDF] . Și da, autorul principal este o româncă.

Revenind totuși la articolul din Cotidianul, nu pot să nu comentez – parcă unele cuvinte ar fi fost bine să rămână în engleză…

 • În plus, conceptul de “cloud computing” (informatică în nori) lua avânt semnificativ
 • păstrarea confidenţialităţii datelor stocate în norii informatici”
 • utilizatorii nu pot să spună unde, cum şi pentru cât timp datele lor sunt stocate în aceşti nori.”
 • încercăm să le oferim utilizatorilor control asupra unui anumit aspect al datelor lor stocate în nori sau în web”
 • am început să lucrez la probleme legate de migrarea către norii informatici.”

4 Comments »

 1. alex Said,

  July 27, 2009 @ 22:46

  Oosăm.

 2. Mihai Maruseac Said,

  July 28, 2009 @ 5:32

  Traducerile jurnaliştilor români fără prea multe cunoştinţe sunt mereu aiurea. Oricum, cei de la cotidianul ar trebui să facă ceva cu numărul mare de reclame puse acolo, nu am putut citi decât jumătate din articol, restul fiind ocupat cu reclamele suprapuse (posibil am şi eu un bug prin pluginu-uri)

 3. Life Tester Said,

  July 28, 2009 @ 5:36

  well, IMHO it’s still better to have the private key with you, rather than get the beating of your life (or solitary confinement) until you come up with the said key from the cloud.

  cat despre ideea / aplicatia asta, e super misto pana CALEA iti prinde cheia pe care o distribui “in the cloud” si salveaza o copie de siguranta “just in case”.

  mai toate sisteme isi pierd aura de siguranta cand “baietii rai” au access direct la ele. iar pentru solutiile “cloud” e mult mai usor pt CALEA & friends sa le monitorizeze / infiltreze / cerceteze fara stirea utilizatorului. ma intreb de ce nu ies public cu hectarele lor de hardware sa stocheze USG = poze / voice mail / video pt utilizatori (gen “honeypot” service :-), ca pe “privat” o fac fara doar si poate

  si ti-ar da access (RO) acolo cu o cheie privata, gen “uite frate, asta faci tu pe net”. poate vrei sa recitesti, sa te pregatesti. nu e nevoie sa faci backup, facem noi si tu platesti la taxe ca de obicei…

 4. Tb Said,

  July 31, 2009 @ 21:22

  Nu prea e P2P, este un distribuit într-o rețea DHT (ca în cazul torentelor).
  Și apropos de cloud computing îi poți zice “calcul în nori informatici”.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment