Cisco Certified Architect

În urmă cu câteva zile, Cisco a anunțat o serie de noi certificări:

 • CCNP Wireless (disponibilă începând cu 24 iulie 2009). O certificare menită să astupe spațiul rămas liber între CCNA Wireless și CCIE Wireless
 • DC Unified Computing Design Specialist, DC Unified Computing Support Specialist (disponibile la sfârșitul lui 2009). Certificări de „data center specialist”.
 • Cisco Certified Architect (disponibilă începând cu ianuarie 2010).

Eu unul nu văd foarte clar scopul ultimei certificări. Este clar că este răspunsul Cisco la MCA, dar oare e o idee bună introducerea unei certificări care are ca prerequisite CCDE (!) în condițiile în care (până acum cel puțin) CCDE nu a fost tocmai… un succes răsunător?

Oricum, văd că noile certificări apar deja în lista oficială de la Cisco, deci „e pe bune” 😛 . Așteptăm cu interes să vedem ce urmează 🙂

2 Comments »

 1. CristiG Said,

  July 6, 2009 @ 10:05

  La inceput anuntasera ca trebuie sa ai CCDE sau CCIE, insa vad ca acum au doar CCDE ca prerequisite. Dupa parerea mea e o miscare proasta avand in vedere, cum spui si tu, succesul de pana acum al CCDE. Anyway, astept sa vad cine o sa fie primul CCA. Oare tot Michael Morris, care a fost si primul CCDE?

 2. Mihai Said,

  January 29, 2010 @ 16:29

  CCA costa $15.000. Probabil ca e un fel de a o pastra pentru anagjatii Cisco, pentru ca nicio companie normala la cap nu cred ca va plati un examen atat de costisitor fara sa fie cat de cat sigura macar ca angajatul o sa treaca examenul. Cisco ofera primele trei incercari moka, cel putin in cazul CCIE.

  CCDE este pe nedrept pus in umbra. Examenul practic e intr-adevar cool, dar foarte, foarte abstract (no real hardware, no budget, nimic de configurat in detaliu, totul e simulat in flash). Nicio legatura cu CCIE. Sunt trei scenarii de business, cu doua sectiuni fiecare, si fiecare examen e de “unica folosinta”. Niciun scenariu nu e greenfield (adica nu poti sa faci nimic “ca la carte”). Genul de intrebari care as vrea sa mi se puna la un interviu pentru un post de arhitect de retea. Sunt unele intrebari la care si desenezi, altele in care sunt raspunsuri multiple… la patrat (matrix), altele la care daspunzi cu da sau nu (urmeaza “de ce” dupa aia). Pe masura ce raspunzi la intrebari apar alte informatii. Vreo 200 de intrebari in total si foarte, foarte multa informatie de procesat.

  De incercat si a doua oara!

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment