Slalom printre idioti

De ce subiectul? Pentru că în ultimele câteva zile asta am făcut. Și nu e vorba de orice idioți – e vorba de unii de la firme mari (Microsoft, Cisco… ).

Dar să începem cu începutul. Început în care eu mă  pregăteam să plec (cu trenul de noapte) înspre Timișoara, pentru un curs. Fix înainte să plec de acasă, Vista de pe laptop mă anunță că are update-uri de instalat. Ditamai update-urile, de vreo 400 și de MB. Printre care un Office 2007 SP2, și un IE8.

Dificilă decizie – sunt prins între două chestii nasoale. Pe de o parte, știu cam cât durează update-urile Vista, și cam câte probleme pot face. Pe de altă parte, știu că acolo unde mă duc nu prea voi avea acces la Internet, și Vista va urla în continuu că vrea să instaleze update-urile. Până la urmă, cedez și pornesc instalarea.

Fast forward – în tren, unde se termină instalarea update-urilor. Și începe distracția cu „configuring updates (phase 1 and 2) -> shutdown -> configuring (phase 3) -> login în sfârșit pe sistem”. Sau cel puțin așa ar fi trebuit să fie, dar… Vista s-a decis să intre într-o buclă infinită. De genul „booting -> configuring updates (phase 3) -> 99% -> shutting down -> restart -> configuring updates…”. Mai mult – tot ciclul durează undeva pe la 7 minute (după ceas!).

Moment în care mă înverzesc. Săptămâna care vine, am nevoie de laptop ca de aer. Încerc să pornesc în safe mode, încerc „last known good configuration” – nimic. Drept urmare, mă apuc să îmi reinstalez vista (la 3 dimineața, în tren – noroc că mergea priza 🙂 ). Sau, mai exact, pornesc de la o imagine Acronis cu un Vista proaspăt instalat (pe care am avut inspirația să o iau cu mine în ultimul moment 🙂 ), pe care încep să pun drivere, software, etc.

Credeți că povestea s-a terminat aici?  Nu, Vista necesită activare. Zic – „nu-i nimic – pornesc 3G-ul, și îmi ia 2 minute”. Ah, ce naiv eram! Vista îmi comunică foarte repede că nu avem ce discuta – nu vrea activare prin Internet, ci doar telefonic. Ce să fac, dacă m-a mâncat în… ureche și am pus Vista cu licență? Dacă puneam unul piratat, mergea din prima, și nu mai aveam nici un stress! (un alt exemplu de „luptă anti-piraterie” prost înțeleasă ca fiind sinonimă cu „enervarea clienților care plătesc” )

Ce vă povestesc aici se întâmpla în noaptea de duminică spre luni. În ziua de luni am reușit să dau peste alți idioți, de data asta de la Cisco. Dar despre ei, în episodul următor 🙂

1 Comment »

  1. UberGeek » Slalom printre idioti - partea 2 Said,

    May 5, 2009 @ 18:34

    […] Să continuăm povestea… Este o zi de luni, eu sunt după o noapte nedormită petrecută instalând Vista, și mă pregătesc să țin un curs. Pentru curs, am nevoie de un cod de licență de la Cisco. Nu e problemă – am mai făcut asta de câteva ori, și știu că se poate obține ușor: trimiți un mail cu datele, și primești în câteva ore codul. […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment