Statul ca vacă de muls

Am deosebita plăcere de a lucra cu instituții bugetare. Am trecut prin experiențe de genul „fă o rețea cu 50 de stații cu 1000 RON”, sau „nu înlocuim un switch de 50 RON, pentru că nu avem bani”. Acum mă uit la „marile soluții de criză” propuse de guvern, care merg de la eliminarea bonurilor de masă pentru bugetari până la eliminarea sporurilor și reducerea bugetului pentru medicamente (!!)

Ca urmare, nu pot să nu comentez. Vă mai aduceți aminte de aplicația SIUI? Aia mare, urâtă, și care nu merge nici în ziua de astăzi? V-am povestit de ea pe larg în altă parte. Aplicația nu funcționează nici în ziua de astăzi, și din ce am auzit s-a renunțat complet la proiectul respectiv. Alt ministru, alte planuri, alte idei. Banii pe proiect în schimb rămân dați. Complet degeaba.

De câți bani este vorba? Eu estimam aici câteva sute de mii de euro. Cât de mult am putut greși… Vorbim de fapt de sute de milioane de euro!

Aruncați un ochi aici pentru a vedea că povestea de dragoste dintre SIVECO și ministerul sănătății durează de ceva ani buni (articolul este din 2004, iar prima licitație câștigată de SIVECO e de prin 2001!). Și pentru a vedea cum un proiect de informatizare a spitalelor a înghițit până acum sute de milioane de euro, cu rezultate egale cu zero.

Data viitoare când vă mai duceți la spital și vă spune medicul „nu avem medicamente, mergeți să cumpărați”, nu mai răspundeți cu „da’ de ce, că eu plătesc asigurare?!”. Banii pe care îi dați voi pentru asigurări de sănătate (cât era? 12% din salariu, nu?) nu se duc nici către plata medicamentelor, nici către salariile personalului medical. Se duc către acoperirea unor găuri de mii de miliarde, date de niște băieți deștepți, care au știut să facă afaceri.

1 Comment »

  1. UberGeek » Blog Archive » Să hacker-im edu.ro Said,

    February 3, 2009 @ 18:31

    […] Dacă tot vorbeam de SIVECO, uite încă un articol interesant. Despre un portal (edu.ro) aparținând Ministerului Educației, creat de firma menționată mai sus […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment