Romania bate USA…

… la capitolul „conexiuni Internet broadband”.

South Korea has maintained its top position with 58 percent of broadband users surfing on fast connections, and Romania soared up the list to third place with 43 percent, nearly twice as high of a percentage of high broadband connectivity as last quarter.

Trecând peste articolul care îmi sună un pic a „uite, bre, și bantustanezii ăștia de români au Internet mai bun decât noi americanii”, mi se pare chiar interesant că am reușit să ne situăm pe locul 3 după Coreea de Sud și Japonia (!!).

Recunosc totuși că nu pot să îmi explic o creștere de 92% într-un singur quarter trimestru…

Articolul complet aici. Textul complet al Akamai State of the Internet Report aici.

geography_figure_10

7 Comments »

 1. tb Said,

  January 26, 2009 @ 12:38

  No amu nu vreu să fiu cârcotaş, dar cel mai probabil ai noştri ISP-işti nu au raportat corect ce oferă.
  Mai ales că sună ciudat în condiţiile în care cu un an în urmă eram vai mama noastră din punctu ăsta de vedere

 2. bogd Said,

  January 26, 2009 @ 12:47

  Nu eram chiar „vai de mama noastră” 🙂 Și cu jumătate din procentul de acum tot stăteam bine 🙂

  Oricum, știi ce se spune: cu statisticile poți demonstra orice – depinde doar cum le prezinți 🙂
  Observă că nu este vorba de „procentul de locuitori care au conexiune broadband” (unde în continuare stăm cât se poate de prost), ci de „procentul din cei care au conexiune broadband care beneficiază de viteze peste xMbps”.

  Mai mult – ce raportează sau nu ISP-ii noștri nu cred că e relevant. Studiul este bazat pe traficul care tranzitează nodurile Akamai, nu pe hârtii de la provideri 🙂

 3. nexus Said,

  January 26, 2009 @ 20:20

  1. Nu rezist: noi nu avem “quarter”, avem “trimestru”.
  2. Este irelevant procentul de clienti broadband. Important este accesul la Internet (procentul din populatie care are acces indiferent de largimea de banda). Asa ai putea avea, sa zicem, in Coreea de Nord 100% peste 5Mbps pentru ca ar fi cateva zeci, toate controlate.

 4. bogd Said,

  January 26, 2009 @ 21:12

  @nexus:

  1. Sorry. Am corectat termenul. Am căpătat un obicei prost – când nu îmi vine în minte rapid cuvântul din română, îl las pe cel din engleză. Call it laziness 😛
  2. Nu este chiar irelevant. Și mie mi se pare important accesul la Internet, dar și calitatea acelui acces este totuși un factor.

 5. A.Faith Said,

  January 26, 2009 @ 21:13

  128kbps intră tot la broadband?

  metro-net-ul intră la broadband?

  afaik, nu.

 6. bogd Said,

  January 26, 2009 @ 21:14

  @Faith: ei au considerat „broadband” orice acces la internet (deci nu „metropolitan” sau alte găselnițe) de peste 5Mbps.

 7. nexus Said,

  January 27, 2009 @ 8:12

  Din punctul de vedere al maniacilor (daca suntem pe aici… mici sanse sa fie altfel), da – o conexiune are upload/download, are Mbps, are uptime si multe altele. Plus ca produce un sentiment de nemultumire daca NU este folosita (preferabil cat mai aproape de 100%). :))
  Dar eu ma gandeam si la utilizatorul obisnuit pentru care o conexiune la Internet este o sursa de informare, un lucru foarte util la noi unde “deontologia profesionala” lipseste aproape cu desavarsire. Si un om informat este mai greu de pacalit.
  Ca si exemplu, acum destul de multi ani, cand am avut probleme cu o placa video, firma se oferea sa o schimbe la garantie cu una similara (nu identica). Problema, descoperita pe Internet cu ajutorul unei conexiuni dial-up, era ca specificatiile noii placi erau SUB cele ale placii pe care o cumparasem eu initial.
  Din acest motiv consider (cel putin in prima faza) ca accesul este mult mai important decat latimea de banda.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment