Între securitate și organizare

Astăzi am zis „hai să merg și eu la paradă”. Mai mult din cauză că se organiza o… deplasare în grup cu mai mulți maniaci^H^H^H^H pasionați în ale fotografiei.

Ajung acolo cu metroul, merg frumos pe stradă, și am o surpriză: exista un loc unde toată lumea stătea. Abia când m-am apropiat de locul respectiv mi-am dat seama de ce: erau acolo 2 persoane care stăteau și pipăiau lumea.Nu erau hoți de buzunare, erau „controlul de securitate”.

Dacă atunci când auziți cuvintele „control de securitate” vă gândiți la mănuși albe și detectoare de metale, înseamnă că sunteți de prea mult timp plecați din România. Nu – acolo era direct la stilul „te prind, te pipăi, îți dau drumu’”. Fără discriminări referitoare măcar la sexul pipăitorului și/sau al pipăitului.

Mă rog – ajung și eu acolo, mă caută tipa în geantă (ditamai rucsacul foto, că venisem pregătit 😛 ), și începe să mă mângâie. Și dă peste… (nu vă gândiți la tâmpenii!) briceag. Un briceag de vreo 5cm, prins într-un toc la centură (deci absolut la vedere). Briceag pe care îl port de ani de zile cu mine, pe post de „emergency repair kit” 🙂 . Moment în care i se rupe filmul, și mă trimite direct la jandarmul de lângă. Rezultat preliminar – am reușit să pierd tot grupul de amici cu care venisem la pozat.

Mă rog – după vreo câteva minute de parlamentări, jandarmul a ajuns la concluzia absolut genială: „Îl ascundeți pe undeva sau îl aruncați, că nu aveți voie să intrați cu el!”. Mi-a fost foarte greu să îi explic politicos ideea că „eu am briceagu’ ăsta de ani de zile, și mai degrabă îmi bag picioru’ în toată parada voastră decât să îl arunc”.

Trecem peste partea cu controlul de securitate care nu era anunțat în nici un fel. Trecem și peste faptul că nu exista nicăieri o listă cu obiectele interzise. Sau o modalitate de a lăsa undeva briceagul, și de a-l recupera la ieșire (așa cum am găsit la orice control de securitate cu care m-am întâlnit până acum, cu excepția celor din aeroporturi). Și ajungem la partea interesantă: cea în care am luat frumos briceagul, l-am pus într-un buzunar, și am traversat strada către un alt punct de control.

Pe ce m-am bazat? Pe faptul că este practic imposibil ca în doar 2 puncte de securitate, practic lipsite complet de dotare (cum ar fi detectoarele de metale menționate mai sus) să poți să controlezi complet mii de oameni care vin la o manifestare. Întotdeauna securitatea se obține printr-un compromis – iar aici compromisul trebuia făcut cu timpul necesar verificării amănunțite a fiecărei persoane. Timp pe care nu îl ai atunci când în spatele persoanei mai sunt câteva sute care te înjură printre dinți.

Rezultat final? În 10 minute eram trecut de controlul de securitate, și am putut „să mă bucur în liniște de paradă” (ghilimelele sunt acolo din cauză că n-am putut să mă bucur decât de spinarea celor din față – de văzut nu am văzut NIMIC din paradă!) Rămânând totuși cu un gust amar din cauza evenimentului…

Am mai spus-o aici, și o repet: operațiuni de genul acesta nu sunt măsuri de securitate. Sunt doar un fel de „hai să ne facem și noi că facem ceva”. Doar o modalitate prin care unii oameni își justifică un salariu. Astfel de măsuri nu vor opri pe nimeni (see above), cu atât mai puțin pe un terorist hotărât (sau un grup). În schimb, vor reuși să strice ziua pentru sute de oameni cinstiți.

4 Comments »

 1. Piticu21 Said,

  December 2, 2008 @ 9:07

  mwhahahahhahaha ;))))

 2. Din ciclul 1 decembrie at » piticu .ro Said,

  December 2, 2008 @ 9:14

  […] Si ce au patit unii. […]

 3. carpalex Said,

  December 2, 2008 @ 11:31

  Lasa, ca faze de astea se intampla in fiecare zi la “super”market-uri precum Real sau Profi. Unde dupa ce iesi de la case, se uita unii urat la tine si te cauta in punga, verificand daca ce ai acolo corespunde exact cu ce e pe bon.

 4. Photowalk #10 - Poveste cu ceata organizata prost | PhotoWalk.ro Said,

  December 2, 2008 @ 16:02

  […] a fost cautat in bagaje (poate avea echipament foto exploziv), la fel si Bogdan care in urma controlului s-a pierdut de grup. Cei care au mai venit si au ales alt drum au avut […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment