Afaceri cu statul

Printre locurile prin care alerg eu de obicei se numără și un spital. Unde mă ocup de diverse probleme tehnice (am început cu partea de networking, dar… fiind singurul IT-ist din zonă, au ajuns să mă cheme și când li se strică imprimantele. Oh well… 🙂 )

Ei bine, de vreo două săptămâni îmi bat capul cu o aplicație. Pe numele ei SIUI. Care s-a vrut a fi un proiect măreț de raportare unificată a datelor către casa de asigurări. De la spitale, farmacii, laboratoare, medici de familie, etc, etc.

Ce a ieșit – o aplicație imensă. Care folosește în spate MS SQL Server și Crystal Reports. GOOOOD LUCK la rularea ei pe calculatoarele cu care sunt dotate multe din spitalele de la noi (vedeți mesajul de aici pentru detalii).

Și mai frumos – nu există suport tehnic din partea dezvoltatorilor. Nimic. De nici un fel. Singura formă de „suport” este un forum. Adică un fel de „asta e aplicația, ia faceți voi bine și spargeți-vă capul între voi ca să vă dați seama cum merge!”.

Bun, asta n-ar fi o problemă – am instalat destule aplicații la viața mea fără să am nevoie de documentație. Dar… asta presupune că aplicația MERGE. Aici? Nu e cazul! Ordinea operațiilor este cam așa:

 1. Aplicația se instalează
 2. Se pornește aplicația. Începe să își creeze bazele de date, pe baza unor fișiere xml. Operație care ia cam 30 de minute de fiecare dată (și am făcut-o deja de vreo 6 ori, din motive care devin evidente mai jos)
 3. Îți cere o grămadă de date despre spital (nume, CF, nr. contract cu casa, numele medicilor, coduri de parafă, numerele lor de la pantofi…)
 4. Îți cere codul de licență
 5. CRAPĂ! Dă un mesaj de eroare, și spune că și-a încheiat misiunea
 6. Dacă o pornești din nou, o ia de la coadă cu actualizarea (știți voi care, chestia aia de 30 de minute…)

Ei bine, am trecut prin secvența de mai sus acum câteva zile. Astăzi m-am dus din nou la spital (pentru câ între timp s-a găsit un deștept care să îi zică șefului că aplicația nu merge „datorită unei instalări incomplete” făcute de mine – chiar întotdeauna trebuie să existe unu’ d-ăsta???). Și am luat-o de la coadă.

Până la urmă, pun mâna pe telefon și sun la CNAS. Dialogul a fost scurt:

„Avem o problemă cu aplicația – crapă la…”
„Ce versiune de aplicație folosiți?”
„Cea luată de pe site-ul dv, cu ultimele actualizări apărute ieri”
„Nu e bine! Trebuie NEAPĂRAT să luați kit-ul de la CASMB, personalizat pentru instituția dv!”

Zic ceva printre dinți (de genul „bine că d-aia avem Internet, ca să ne plimbăm pe drumuri”), și plec spre sediul CASMB. Unde aflu, pe scurt:

 • că NU EXISTĂ personalizare pentru spitale (deci e un singur kit pentru toată lumea, cel mai probabil cel pe care îl luasem și eu de pe Internet)
 • că nici ei nu au ce-i face aplicației, în condițiile în care nu există suport din partea developer-ului

Iau kit-ul, și mă întorc la spital. Dau jos tot ce se instalase pe sistem (Crystal Reports, DotNet Framework, SQL Server, SIUI), și reinstalez cu kit-ul nou. Îi pun ultimele update-uri. Trec din nou prin toată povestea de mai sus. De două ori. Ajungând de fiecare dată la… ACEEAȘI EROARE!!!

Instalez aplicația și pe alt calculator. Ca să fiu sigur că nu e de la sistem. Ocazie cu care îmi bag și o grămadă de tâmpenii (vezi lista de mai sus) pe laptop. Rezultat? Ghiciți? Da – aceeași eroare!!

Hai să recapitulăm. Avem așa: o aplicație care nu merge nici de frică; un suport tehnic inexistent; un forum și un site aflate pe o… adresă IP (cum vi se pare „luați executabilul de pe 195.10.10.10 și rulați-l; aveți încredere, e update-ul de SIUI!”?); și, probabil foarte curând, obligativitatea trimiterii tuturor datelor folosind această aplicație ( „nu merge? Nu-i problemă – nu vă plătim!” )

Ce e în spate? Un contract măricel. Ținând cont de anvergura proiectului, cel puțin de ordinul sutelor de mii de euro (deși nu m-aș mira deloc să meargă spre milioane). Să tot faci afaceri cu statul, nu?

4 Comments »

 1. tb Said,

  November 8, 2008 @ 20:52

  Să încep cu partea că dacă te apuci de făcut ceva în .Net + M$ SQL şi te şi aştepţi să meargă (mai ales într-un domeniu critic), înseamnă că persoana care a făcut raţionamentu are lipse grave de educaţie în informatică .

  Ca o mică paranteză , iote ce se întâmplă când pseudoprogramatori se ocupă de chestii de genul ăsta:
  http://blogs.computerworld.com/london_stock_exchange_suffers_net_crash
  http://www.computerworlduk.com/management/infrastructure/networks/news/index.cfm?newsid=10912

  (pe scurt bursa din Londra a avut o tentativă de a trece pe o platformă bazată pe win2003+.net+c#+mssql . (totul pus laolaltă de vestiţii Accenture) – tentativa a căzut când sistemu soft nu a suportat numărul prea mare de tranzacţii)

 2. UberGeek » Blog Archive » Din nou despre afaceri cu statul Said,

  November 9, 2008 @ 13:56

  […] OK – asta nu ar fi o problemă, nu? Faptul că e mare, e urâtă, și NU FUNCȚIONEAZĂ ar fi – dar nu despre asta vreau să vă vorbesc astăzi. […]

 3. SI Said,

  January 7, 2009 @ 13:19

  La laboratoare e pe Access. Orice access poate fi spart in 1 min. Ceea ce am si facut. Baza de date e compatibila pentru mai multe tipuri de clienti. Personalizarea = un XML cu care se alimenteaza 2 tabele. Personal il consider un lucru decent. In schimb, diferenta se face la serial number. Care nu este dat catre producatorii de terte aplicatii, care vor face de fapt ei XML-urile de raportare. Si ca orice aplicatie care nu se respecta, nu ofera o interfata de import date din aceste aplicatii externe.

  Romania este o tara unde exista idei, unde exista legi dar nu sunt aplicate (deloc sau corect)

 4. UberGeek » Blog Archive » Statul ca vacă de muls Said,

  February 3, 2009 @ 18:23

  […] aduceți aminte de aplicația SIUI? Aia mare, urâtă, și care nu merge nici în ziua de astăzi? V-am povestit de ea pe larg în altă parte. Aplicația nu funcționează nici în ziua de astăzi, și din ce am auzit s-a renunțat complet […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment