DRM vs piraterie

Aveam nevoie de o carte. Și dacă volumul 1 circulă pe ‘Net, volumul 2 este de negăsit. Zic – ce să fac? Dau niște bani (nu puțini – vorbim de vreo 200 USD!), și îl cumpăr. Am și produsul original, și susțin și eforturile celor care produc materialele respective. Win-win situation, nu-i așa?

Pe naiba! Am dat banii, și… am primit acces la carte. Și am constatat că situația stă cam așa:

 1. Vol. 1. Circulă liber pe ‘Net. PDF-uri. Calitate foarte bună. Color. Se tipăresc perfect, ca să le poți citi în liniște.
 2. Vol. 2. DRM. Ca să vezi fișierele, trebuie să instalezi softu’ lu’ pește (LockLizard something – ok, nu e pește, e șopârlă 😛 ). După care trebuie să instalezi o licență. Pe care trebuie să o validezi online. Și dacă nu te-ai conectat 7 zile la Internet, nu mai poți vedea fișierele până când nu te conectezi ca să revalidezi licența. Procesul de validare nu merge pe Vista x64 (mi-a blocat de 2 ori calculatorul de a trebuit să dau reboot, în timp ce pe XP a mers din prima). Pe Linux/MacOS nu merge, da’ ți se recomandă cu căldură VMWare/Parallels (doar că nu oferă și suport tehnic pentru rularea softului în mașină virtuală). Ai voie să vezi fișierele pe maxim 2 calculatoare. Ai voie să tipărești un fișier doar de 2 ori, și doar pe imprimante fizice (nu soft/pdf-printere). Mai zic?

Povestea nu este nouă (mă gândesc acum la diferențele dintre Windows XP cu licență, care îți scoate peri albi cu activarea la fiecare instalare, și varianta piratată, care JustWorks(TM) ). Dar nu mă așteptam ca diferența să fie așa de mare.

Totuși, până la urmă… prost nu-i cine cere, nu? Proștii suntem noi, că dăm banii pe niște produse handicapate intenționat. Pentru că de multe ori nu putem să zicem „țineți-le, și o să vedeți clienți când o să vedem și noi că ne oferiți produse de calitate”. DRM-ul ni se vâră pe gât, și noi nu avem de ales – trebuie să îl acceptăm, pentru că nu avem alternativă.

[ LE: a durat 30 de minute să scot DRM-ul de pe toate cele 30 or so de fișiere. Și asta datorită unor băieți deștepți, care au scris un soft special pentru asta. Dar consider în continuare că nu mi se pare normal să dau bani și să pierd 30 de minute doar pentru ca la final să obțin un produs de… aceeași calitate ca unul gratis, piratat?! ]

6 Comments »

 1. Fuzzy Said,

  September 5, 2008 @ 17:58

  Eu daca as fi trecut prin ce ai trecut tu m-as gandi la sarmanul care vine dupa mine si care cauta volumul doi si nu-l gaseste asa ca se hotaraste in inocenta lui sa dea banii pe el. Acum tu ai puterea sa-l ajuti si sa faci astfel incat sa nu mai treaca si el prin chinurile tale. Dar asta tine numai de tine.

  Viva la revolution!

 2. bogd Said,

  September 5, 2008 @ 23:52

  Pe de o parte, m-am gândit și eu la problema respectivă. Și recunosc că prima reacție a fost „pun pdf-urile pe Net, mama lor de #$@#%!”. Dar a apărut și a doua reacție: „de fapt… am altă idee: cine vrea să le cumpere, mai bine îmi dă mie 200 USD. Eu îmi recuperez banii, el primește produsul final”.

  Grea dilemă, nu? 😛

 3. Cristian Said,

  September 6, 2008 @ 4:10

  Mai e unul care comentat aproximativ pe marginea aceleiasi idei – http://www.codinghorror.com/blog/archives/001106.html

  PS: despre ce carte e vorba?

 4. bogd Said,

  September 6, 2008 @ 10:24

  @Cristian: Foarte interesant link-ul! Și pornind de acolo, am ajuns aici: http://www.joelonsoftware.com/articles/CamelsandRubberDuckies.html. Care este si mai interesant, si chiar MERITA citit!

  Thanks!

 5. Cristian Said,

  September 11, 2008 @ 3:00

  Ma bucur ca ti-a placut. Eu l-am citit si pe ala la vremea lui. Foarte interesant, intr-adevar.

 6. UberGeek » Slalom printre idioti Said,

  May 5, 2009 @ 17:59

  […] Vista cu licență? Dacă puneam unul piratat, mergea din prima, și nu mai aveam nici un stress! (un alt exemplu de „luptă anti-piraterie” prost înțeleasă ca fiind sinonimă cu „enervarea … […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment