IE și FF în România

Astăzi am fost obligat să fac ceva ce speram să nu se întâmple vreodată. Am fost practic obligat să revin la Internet Explorer, după ce trecusem practic toate calculatoarele de la locul de muncă pe Firefox.

Motivul? Sistemul electronic de achiziții publice. Făcut așa de bine, că merge foarte prost.

Să explic – nu este vorba de faptul că nu merge deloc pe FFox. Nuuuu, ar fi fost bine să fie așa! Merge, dar… nu complet. Ba „butonul X nu apare”, ba „lista cu YYY” nu se completează automat, ba… tot felul de mărunțișuri care să îți scoată peri albi. Motiv pentru care persoana care se ocupă cu așa ceva la locul de muncă m-a sunat și m-a rugat să fac ceva să revin la IE.

Persoana respectivă este o persoană non-tehnică. Dar trebuie să recunosc că ea chiar a încercat, și s-a luptat cu sistemul respectiv timp de câteva luni (găsind tot felul de „ocolișuri” pentru părțile care nu mergeau bine în FFox). Dar a cedat nervos până la urmă, pentru că de câte ori suna la suportul tehnic primea răspunsuri de genul „nu știm, noi (și majoritatea celorlalți utilizatori) folosim IE”.

M-am simțit obligat să îi explic că nu sunt eu dobitoc că am pus Firefox (în condițiile în care „și cei din Uniunea Europeană folosesc IE”!!!), ci dobitocii sunt în altă parte. Prin locuri în care încă nu s-a învățat faptul că un site web trebuie să funcționeze la fel de bine, indiferent de browser-ul folosit.

Din păcate, nu este primul caz în care sunt legat de un anumit SO prin decizii „de la nivel înalt”. Baze de date care trebuie raportate către stat în format .mdb, programe de contabilitate în foxpro/visual foxpro… mai zic? Asta în condițiile în care FIX în acea Uniune Europeană menționată mai sus au loc procese antitrust împotriva Microsoft… 😐

3 Comments »

 1. nexus Said,

  August 14, 2008 @ 22:48

  Din pacate, nu cred ca e o miscare concertata, ci o lene crunta (ca sa spun frumos).
  Ca e atat de greu sa modifici programele, sa testezi pe mai multe platforme etc…
  Ironic este ca au ales platforma de la MS cand le dau sute de milioane amenda. :))

 2. AlexJ Said,

  August 15, 2008 @ 0:14

  nooooo…the dark side must not win

 3. Cristian Said,

  August 18, 2008 @ 22:03

  Mi-e asa o scarba fata de chestiile astea proprietare facute pe banii nostri … Sper ca intr-o buna zi sa le intre la cap ca e nevoie de utilizarea si respectarea unor standarde deschise.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment