RENEL – The Bright Side

Duminică. Ora 8:21. Dormeam. (în ultima vreme am prins un obicei foarte prost – să dorm de la 1 la 9, sau de la 2 la 10). Visez că mi-a picat curentul, și a început să piuie UPS-ul. Deschid ochii, și îmi dau seama că nu e doar un vis.

„Dă-l naibii – iar a intrat tensiunea sub 180V. Își revine în câteva secunde”
[după 30 de secunde] „Ceva e în neregulă…”

Aprind lumina – bineînțeles, nu se aprinde deloc.

„Dă-l naibii – opresc UPS-ul, și mă culc la loc”
„Oprește-l tu, că ai calculatorul pe standby. Și write-back caching activat pe HDD-uri. Te riști?”
„Hmmm… Pornesc calculatorul, îl dau pe hibernate, închid tot”

Zis și făcut – mă îndrept spre calculator, și dau să îl pornesc. Moment în care UPS-ul își dă duhul complet (probabil la pornire calculatorul a încercat să tragă mai mult curent decât a putut duce bateria, și s-a activat protecția de suprasarcină).

Înjur în gând, și ciulesc urechea. Aud liftul mergând. Ies pe scară, văd că lumina este aprinsă. Îmi dau seama că este doar la mine problema, și înjur din nou. Bănuind că s-a ars siguranța de pe scară (unde nu m-aș băga nici dacă aș avea cu ce să o înlocuiesc – cât timp le plătesc curentul, aia e pe teritoriul lor 😛 ), pun mâna pe telefon.

Ora 8:59. Revine curentul. Sau, mai exact, sughite de 3 ori, se mai dă de 2 ori peste cap, și până la urmă revine. Mă bucur, și pornesc calculatorul. Ocazie cu care Vista îmi face o surpriză EXTREM de plăcută – nu știu cum naiba face, dar își revine ca din hibernate*, cu toate programele mele pornite.

Ora 09:00. Îmi sună telefonul. Echipa de la RENEL, care mă întreabă dacă mi-a revenit curentul. Le zic că e OK, și le mulțumesc.

Ora 09:02. Curentul pică din nou. Zic „lasă, că își revine repede”.

Ora 09:03. Curentul încă nu și-a revenit. Pun mâna pe telefon, sperând să găsesc vreo modalitate de a prinde echipa înainte să plece. Ca să nu mai aștept încă o oră până vin alții

Ora 09:04. Cât timp ascultam IVR-ul („robotul”, dacă vreți 😛 ) de la RENEL, curentul revine.

Ora 09:06. Măsor tensiunea. 222V. N-am văzut așa ceva în ultimul an! (excepție făcând cei 280V de acum vreo 2 zile 😛 )

Ora 10:25. 217V. Sper să o și țină așa…

All in all, azi am avut 2 surprize plăcute. Una de la RENEL (care a remediat rapid defecțiunea, și mi-a mai dat câțiva volți – așa, de la nașu’ mare 😛 ). Și a doua de la Vista. 🙂

[ *De ce zic de Vista? Pentru că eu întotdeauna (și în XP, și în Vista) pun calculatorul în standby (STR-Suspend To RAM). Și sunt convins că și aseară am făcut același lucru. Totuși, sistemul s-a comportat ca și când ar fi fost în hibernate (STD-Suspend to Disk). Oare Vista salvează de fiecare dată starea sistemului și pe disc? Dacă da, se explică de ce intrarea în standby durează semnificativ mai mult decât în XP (4GB de scris pe disc durează…). Mai fac niște experimente după ce scap de examene, și mai vedem 🙂 ]

2 Comments »

 1. ciops Said,

  June 29, 2008 @ 12:45

  Sleep-ul din vista e o combinatie de Stand-by si Hibernate din XP. Datele nu mai sunt trecute pe hard, ci lasa-te in ram, dar toate componentele in afara de RAM nu mai sunt tinute pornite.

  Mai multe pe Google. Hope it helps 🙂

 2. bogd Said,

  June 29, 2008 @ 13:00

  Din câte știam eu, Standby (XP) și Sleep (Vista) ar fi trebuit să fie STR (Suspend-To-RAM). Adică exact ce spui tu – menține RAM-ul alimentat, și oprește orice altceva.

  Hibernate (in both Vista and XP) este Suspend-To-Disk – scrie continutul memoriei pe HDD (în hiberfil.sys), și îl restaurează la pornire.

  Wikipedia pare să spună același lucru: http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface

  Ca urmare, sunt doar 2 variante:
  1) Vista salvează datele și pe disc, chiar dacă îi dai „sleep”
  2) Am fost eu amețit aseară, și am dat „hibernate” în loc de „sleep” (m-aș mira totuși, pentru că butonul din start menu este setat pe „sleep”, și hibernate nici măcar nu apare în lista de opțiuni din start menu…)

  [LE: Da, așa este – Vista salvează datele și pe HDD, nu numai în memorie. Opțiunea se cheamă „hybrid sleep”, și este activă implicit. Se explică de ce dura așa de mult să intre calculatorul în sleep…

  Citez de pe site-ul MS:

  Hybrid sleep is another new power-saving feature designed primarily for desktop computers. Hybrid sleep saves any open documents and programs to memory and to your hard disk, and then puts your computer into a low-power state.

  Unlike mobile PCs, desktop computers typically don’t have battery-based power backup. So if a sudden power failure occurs to a desktop computer in standard sleep mode, data loss could occur.

  But with hybrid sleep turned on, Windows can restore your work from your hard disk. On desktop computers, hybrid sleep is typically turned on by default.
  ]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment