Din nou despre bunul-simț

În ultima vreme (cam de când traficul din București a devenit insuportabil și vremea a devenit frumoasă) am renunțat practic complet la mașină și îmi fac toate deplasările prin București cu bicicleta.

Ei bine, astăzi am pățit ceva… neobișnuit (pentru București, cel puțin 🙂 ). Eram pe Iuliu Maniu, când mă trezesc că duba poliției s-a hotărât să oprească pe dreapta, cu avaria, la 100m în partea mea. Blocând, bineînțeles, toată banda 1. Încetinesc, semnalizez intenția de a depăși, și… aștept prima gaură din coloana de mașini de pe banda 2.

Moment în care mă uit în oglindă și nu-mi vine să cred – mașina din spatele meu încetinește, și așteaptă să execut eu manevra. Nu se înfige repede, ca nu cumva să am loc și eu. Nu fuge pe banda 3, ca să mă ocolească. Nu – pur și simplu încetinește (la viteza mea – cam 20Kph), și așteaptă.

Mă uit în jur, să fiu sigur – o fi oprit la vreo trecere de pietoni? Nu se poate, că nu e nici una prin zonă! O fi vrând de fapt să oprească pe dreapta, și de asta a încetinit? Nu se poate, că nu are unde! Până la urmă, îmi iau inima în dinți și depășesc. Și trecând de dubă, intru înapoi pe banda 1. Moment în care omul își continuă liniștit deplasarea înainte. Dovedindu-se că într-adevăr el încetinise doar ca urmare a semnalului meu.

Apuc să mă bucur cam 10 secunde („uite că se poate și la noi!”), până când mașina trece de mine, și văd numărul. Străin. Și șoferul, care după figură părea și el de pe alte meleaguri. Și atunci toate lucrurile încep să se lege…

Acum nu pot să nu mă întreb – de ce astfel de lucruri sunt excepția la noi, și regula în alte părți? De ce noțiuni ca „bun-simț”, „respect față de ceilalți participanți la trafic”, sau „defensive driving” sunt la noi doar niște „ciudățenii de import”??? De ce un șofer străin poate să încetinească pentru a îi permite unui biciclist să depășească, iar acum 2 zile am claxonat în mod repetat și am bătut pe umăr (literally!) un dobitoc care stătea în două picioare FIX pe pista de bicicliști, și el tot a refuzat să se miște?

4 Comments »

 1. nexus Said,

  May 21, 2008 @ 0:07

  Parerea mea sincera este ca acest bun simt este rezultatul a decenii de educatie prin amenzi. Si nu amenzi ca la noi – ori de forma ca te costa cat o inghetata, ori doar pe hartie pentru ca auzi ca au dat 200… intr-un an. Amenzi la nivel de 1-2 salarii.
  Cand stii cat e amenda si ca, daca (nu) ai facut nu stiu ce, SIGUR o primesti, iar pe urma muncesti “pentru patrie” 1-2 luni te gandesti mult mai bine la ce faci.
  Si daca viitorii parinti se obisnuiesc asa, isi vor educa si copii asa de teama ca tot ei le achita amenzile odraslelor.
  Poate mai sunt unii care fac asta din bun simt, dar amenzile sunt calea sigura de a-i “obisnui” pe toti cu bunul simt.
  La noi pe baietii de la Circulatie ii vezi de sarbatori (ca deh… “famelie mare, remuneratie mica”) si cand mai trece vreo coloana oficiala. In rest nici dracu nu ii vede.

 2. serban Said,

  May 21, 2008 @ 0:40

  R O M A N I A!
  Nu se va schimba niciodata nimic…

 3. bogd Said,

  May 21, 2008 @ 6:53

  @nexus: sunt absolut de acord, cu o singura excepție. Amenzile sunt destul de mari și la noi (și mai ales acum, când au și puncte asociate, pot deveni „a threat” 🙂 ). Dar ele ajută NUMAI atunci când sunt aplicate corect, la orice încălcare a legii. Cea mai mare problemă la noi este că „pe ăsta nu-l amendează nimeni, că e prieten cu nuștiucare”. Dacă s-a ajuns ca nici măcar camerele automate de viteză să nu fie lăsate pe automat, că amendau pe cine nu trebuie? (am auzit și eu un zvon – o fi sau nu adevărat, cine știe? :-” ) Dar până când legea nu va fi una singură pentru toți, amenzile nu au CUM să aibă vreun efect.

  Până la urmă, totul ține de educație. Nu neapărat prin amenzi, dar ține de educație. Din păcate, acesta este un lucru care se schimbă greu, în zeci de ani (o dată cu schimbarea generațiilor). Și noi mergem din rău în mai rău – în timp ce la alții copiii învață că „dacă nu te porți frumos, iei și amendă și muncă patriotică la pachet”, la noi copii învață că „dacă ești cinstit strângi 5 ani bani pentru o Dacie, și stai ca fraieru’ la semafor; dacă ești , îți iei BMW sau Audi, și te bagi în față pe contrasens. Fără să-ți fie frică de amenzi, că ai tu prietenii tăi”…

 4. UberGeek » Blog Archive » Lanțuri de biciclete Said,

  June 8, 2008 @ 13:00

  […] Dacă vă întrebați de ce consider acest lucru o surpriză neplăcută, citiți aici. […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment