Lehamite

Cam acesta este sentimentul cu care m-am întors noaptea trecută acasă…

De ce?  Pentru că la Înviere, am auzit mesajul patriarhului Daniil. Un mesaj exagerat de lung (mai ales ţinând cont că toată lumea tremura de frig), dar nu despre asta e vorba. Ci despre un anumit citat care mi-a atras atenţia: “”Vrei sa cinstesti Trupul lui Hristos? Nu-l nesocoti cand este gol. Nu-l cinsti aici, in biserica, prin tesaturi de matase atunci cand il lasi afara sa sufere de frig si fara imbracaminte.”

La momentul respectiv reacţia mea a fost ceva de genul “şi e normal ca în biserică să fie ţesături de mătase, şi afară oamenii să sufere fără îmbrăcăminte??”. Dar ceea ce a pus capac la toate a fost faptul că după terminarea mesajului patriarhului a urmat mesajul preotului. Care spunea “Am făcut contract de 3 miliarde cu primăria pentru renovarea bisericii (dar mai e nevoie de mulţi bani de la voi) […] am dat deja comandă la Monetăria Statului să facem o raclă din argint cu decoraţiuni aurite, pentru veşmântul Cuvioasei….. […] Am dat deja 150 de milioane avans, dar mai avem nevoie […] Dacă vreţi să donaţi bani (numai cu chitanţă!), sau aur şi argint (fără chitanţă, dar vă scrieţi numele pe o hârtie)…”

Păi bine părinte – patriarhul îmi spune mie să mă gândesc la cei sărmani, iar voi faceţi racle aurite? Îmi vorbiţi mie de cei care tremură de frig şi pe care eu trebuie să îi ajut, dar voi cheltuiţi miliarde pe lucruri complet inutile? Hai, înţeleg renovarea bisericii, că asta are un scop – dar de ce ne trebuiau racle aurite?

Mi-e lehamite. De ceea ce a ajuns să fie religia în general, şi biserica în particular…

4 Comments »

 1. nexus Said,

  April 29, 2008 @ 1:27

  Eh… Tu nu ai aflat ca mai nou ca s-a dat ordin ca toate bisericile sa faca abonament la ziarul mitropoliei (180 RON/an – achitat in avans, desigur) si sa aiba abonament la cablu ca sa vizionezi Trinitas TV cand te duci sa bagi la cutia milei.
  O adunatura de jeguri (concentratia creste odata cu rangul) care de mult au pierdut crestinismul pe drum – undeva dupa primul “milion din amandine” in varianta religioasa.

 2. Strainu Said,

  May 19, 2008 @ 1:40

  Pentru mine ramane un mister cum pot 90% dintre romani sa aiba incredere intr-o institutie pe ai carei reprezentanti ii injura de cel putin 1 data pe saptamana. Poate ma lamureste cineva pe aici…

  E usor sa zici ca sunt niste jeguri… treaba e ca sunt niste jeguri cu influenta. 🙂

 3. Cristian Said,

  August 11, 2008 @ 5:30

  Sa faci cum zice popa, nu cum face popa!

 4. UberGeek » Lehamite… Said,

  May 5, 2013 @ 19:16

  […] urmă cu 5 ani scriam un post cu același titlu. Astăzi, iar, am venit de la slujba de înviere cu același […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment