Performanță reală vs performanță percepută

Din păcate, până și în programare trebuie să cunoști și să înțelegi firea umană. Something we geeks are notoriously bad at. 😛

Aveți aici un articol referitor la Windows Vista, și performanțele legate de copierea fișierelor. Care par mult, mult sub cele ale WindowsXP. Surpriza? De fapt, algoritmul de copiere este chiar semnificativ mai bun decât cel folosit în WindowsXP, dar… pare mai lent.

Cine a lucrat cu dischete pe versiunile mai vechi de Windows cunoaște bine fenomenul – pornești copierea, fereastra de dialog care arată progresul apare, merge rapid spre 100%, și se închide. După care mai stai vreun minut până termină floppy-ul de cârâit. Ei bine, cam la fel face și Windows XP.

În Vista în schimb, programatorii au făcut greșeala să dea informații corecte – fereastra nu se închide până când nu s-a încheiat procesul de scriere efectivă pe disc. Mai mult: Explorer încearcă să calculeze corect timpul de copiere (știm cu toții cât de „accurate” este WindowsXP la calculul respectiv 😛 ). Dar acest lucru înseamnă că stă până la 12 secunde înainte să afișeze un timp estimat, ceea ce contribuie la impresia de „proces lent”.

În articol găsiți și un link către un articol (PDF) care analizează procesul respectiv.

Humans do not perceive the passage of time in a linear way. This, coupled with the irregular behavior of progress bars, causes human perception of process duration to vary. An understanding of which behaviors perceptually shorten or lengthen process duration can be used to engineer a progress bar that appears faster, even though the actual duration remains unchanged.

Și uite așa, ca să programezi nu mai este suficient să știi algoritmi rapizi…

1 Comment »

  1. nexus Said,

    March 4, 2008 @ 20:12

    Vestea buna este ca oricum alegerea XP vs Vista nu sta doar in asta. :))

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment