Ţeapa de la CZone

M-a rugat astăzi cineva să-l ajut. Avea internet de la CZone, şi voia să pună un router ca să poată lega mai multe calculatoare în spate. Vorbise deja cu băieţii care îi trăseseră cablul, care îi spuseseră (cu neruşinare, aş adăuga – vedeţi mai jos) că poate să pună un router, şi va merge. Şi aşa zisesem şi eu, până când am aflat că pentru conectare trebuie rulat „un soft” (citiţi „softul proprietar al celor de la CZone, absolut nestandard”).

În mod normal, povestea se termina aici. Cam ăsta e punctul în care eu îmi dau seama că un provider e nesimţit şi uită că de fapt el îţi dă doar o lăţime de bandă, pe care ai dreptul să o foloseşti cum vrei (da, din păcate la noi încă mai există „ISP” care încearcă să limiteze modul în care tu ai dreptul să foloseşti banda plătită de tine. Nici RDS-ul nu e tocmai uşă de biserică – remember că filtrează porturile?). Totuşi, am zis să mai încerc un lucru – să pun mâna pe telefon, şi să aflu varianta „oficială” direct de la CZone.

[eu] „Bună ziua, am o legătura la Internet de la CZone, şi mă interesează dacă aş putea să folosesc un router pe conexiunea respectivă”
[el] „Sigur că da!”
[ mie îmi pică faţa ] „Adică e PPPoE standard?”
[el continuă] „….sigur că puteţi. cât timp dezactivaţi serverul de DHCP, şi conectaţi legătura într-un port de LAN”
[ eu nu ştiam dacă să mă pufnească râsul sau să dau în plâns ] „Nu vă supăraţi, v-am întrebat de router. Dacă voiam switch, îmi cumpăram direct switch. Un ROUTER se poate conecta?”
[ el, după un moment de pauză ] „Errr… din câte ştiu eu, numai cu abonamentele de business”
[ eu ] „Mulţumesc, bună ziua!”

Ce poţi să mai zici? Doar că e unul din cele mai proaste modele de business pe care le-am văzut în domeniu în ultima vreme. Şi pentru mine este un motiv suficient să stau cât mai departe posibil de CZone, şi să le recomand şi altora să facă acelaşi lucru…

[ LE: Are dreptate Meekuu – am uitat să menţionez că CZone mânăreşte şi TTL-ul (ce primeşti de la ei vine cu TTL=1). Dar după cele de mai sus, asta mi se pare deja… mărunţiş. 😛 Mai ales că există mangle în iptables, şi există deja destule routere hw care nu fac decrement la TTL. 😀 ]

11 Comments »

 1. nexus Said,

  December 30, 2007 @ 0:32

  Pe RDS merg routere (si pe PPPoE) doar ca uneori mai fac si “mici schimbari neanuntate” si nu-ti mai merge. Acum cateva luni cineva s-a gandit ca nu merge un MTU rotund de 1500 si a trecut pe 1501. Desigur, nici unul din operatori nu stia asta. Norocul meu ca mi-a sugerat un amic sa bag 1501 si s-a rezolvat.

 2. bogd Said,

  December 30, 2007 @ 23:22

  Ciudat. In mod normal ar fi trebuit sa ai probleme daca ei _micsorau_ MTU-ul (o crestere a MTU la ei nu ar trebui sa te afecteze pe tine).

  Eu acum am un router pus pe RDS (FiberLink). Si merge absolut OK. Si nu pot sa nu apreciez faptul ca baietii de la RDS au fost de acord cu mine ca este dreptul meu sa imi pun un router pe linie.

 3. nexus Said,

  December 31, 2007 @ 2:02

  Nu am avut cu ei nici un fel de discutii cum ca nu as avea dreptul sa pun router. Singurele probleme pe care le-am avut de-a lungul timpului au fost legate de comunicarea slaba (sau lipsa) intre cei de Tehnic si operatorii care raspundeau la telefon.

 4. bogd Said,

  December 31, 2007 @ 17:57

  1. De la “dreptul de a pune un router” a plecat tot postul asta. Tocmai pentru ca mai exista inca asa-zisi “ISP” care nu inteleg ca ei imi vand mie o latime de banda, pe care am tot dreptul sa o impart la mai multe calculatoare. Stiai ca de exemplu la CZone apare in contract faptul ca nu ai dreptul sa pui un router pe legatura?

  2. Deja am renuntat sa ma mai astept la ceva de la cei de la suport tehnic. Nu stiu daca sa-mi fie mila de ei, ca sunt pusi acolo sa ii injure toti neavenitii, sau sa-mi fie mila de mine, ca incerc sa le explic eu lor ce nu merge in retea… Ultima discutie (cu “suportul tehnic” de la Astral, devenit deja UPC) am incheiat-o cu “stiti ceva, credeti-ma pe cuvant si spuneti-le celor care se ocupa de server ca le-a expirat certificatul digital!”.

 5. nexus Said,

  December 31, 2007 @ 21:40

  Eu (din pacate) am ajuns la concluzia ca trebuie sa ii iau din scurt si sa plusez cu un “exista si ClickNet” ca sa aiba loc “un miracol de Craciun” (indiferent de perioada anului).
  Mi-e mila de operatori, dar este singurul mod in care pot rezolva ceva.

 6. Strainu Said,

  January 11, 2008 @ 20:49

  Bogdane, in afara de ttl nu e absolut nicio problema cu ruterele pe CZONE. Sunt destui care ruleaza asa ceva fara nicio treaba. Softu respectiv e prost de da in gropi – de exemplu mie imi vede ipul de la placa virtuala facuta de VMWare, dar nu-l deranjeaza catusi de putin, se conecteaza fara probleme, desi teoretic ultima data cand m-am interesat voiau sa platesti 1,75 abonamente pentru 2 calculatoare si nu aveai nicio posibilitate sa conectezi mai mult de 2. Toata treaba e sa nu uiti programul pornit pe mai multe calculatoare, in rest… sanatate.
  P.S. Daca vrei sa razi cu lacrimi, pot sa-ti povestesc niste faze din perioada de pionierat a programului, mai ales pe linux.

 7. bogd Said,

  January 11, 2008 @ 21:14

  Ideea nu era ca merg sau nu (mai citeam pe undeva ca ar merge sa pui router, sa il setezi sa nu decrementeze ttl-ul, si sa rulezi soft-ul de conectare pe un calculator din spate). Problema este ca ei se chinuie din rasputeri sa il faca sa nu mearga – si asta NU este normal. (vezi si situatia ta cu “1.75 abonamente pentru 2 calculatoare”).

  Astept povestile – ori aici, ori pe mail – bogd.no.spam , la gmail. 🙂

 8. cornelius Said,

  January 26, 2008 @ 21:37

  nu tb sa rulezi neaparat exe-ul de la czone;dupa ce te conectezi afli toate datele din TCP/ip(ip, gateway,…);
  alegi varianta diferita de conectare automata la pornire sistem ,dupa care stergi exe-ul de la czone;e simplu

 9. bogd Said,

  January 27, 2008 @ 11:41

  Interesant – chiar nu stiam ca se poate asa. Dar esti sigur ca soft-ul ala nu mai trimite niste keepalive-uri in spate (== dupa 10 minute nu-mi mai merge net-ul)?

  Oricum, merita incercata varianta asta. Thanks!

 10. gioni Said,

  July 29, 2008 @ 20:14

  Cu un linux se poate modifca TTL si se poate da net la home LAN fara probleme :). Vedeti la http://ovidiug.bleu.ro

 11. itraceyou Said,

  October 20, 2008 @ 10:45

  Sal, pot spune ca merge impecabil orice router in reteaua CZONE, numai cele care au la Static IP functia de TTL,clonati MAC, apoi va setati IP static, subnetmask-u,gw,dns-urile si puneti bifa pe enable la TTL .succes, mie mi-a iesit(am mai ascuns si broadcastul SSID la wireless sa fie indetectabil)
  routere recomandate si care le-am folosit cu succes , cele de la Edimax mai ales cele cu wireless 802.11N. <>
  pe mai multe calc e de ajuns sa va autentificati o singura data, de pe unul din ele.
  o zi buna…

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Comment